понеделник, 4 декември 2017 г.

Децата - най-голямата жертва на всяка война

Паметна плоча в град Донецк в памет на
убитите деца по време на войната
Когато говорим за тях, децата, които са жертви на войната, казваме, че те са най-голямата загуба и понасят най-тежката несправедливост на насилието. Това е положението в Донбас. Екипът на „Донбаска пролет“ посещава две училища. Първото в Горловка е действащо, там разговаряме с ученици. Едно прекрасно момиченце разказва за паднал снаряд по дома й – само преди два дена. Говори за неин съученик, чиято майка е убита в дома им...Второто училище в центъра на Луганск е без ученици – сградата е напълно унищожена, за щастие, в момента на обстрела по училището децата не са били там.

Оксана Брильова /отговаряща за помощта към децата/ казва: „Сами разбирате, че статистиката е само суха наука. Официално са загинали около 80 деца /в ДНР/. Уверена съм обаче, че са много повече, а ранените деца, останали без крака и ръце, за които статистиката не води отчет, са значителен брой.“...

“В началото беше сложно да им се обясни случващото се. Първите месеци самата аз не вярвах на очите си. Как можеш да обясниш на едно дете защо ни бомбардират?...Какъв е смисълът на тази война? Войната няма смисъл“.

За информация за предтоящи прожекции на филма, следете раздел "Събития" на фейсбук страницата на "Донбаска пролет", както и раздел "Предстоящи прожекции" в блога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар