петък, 2 март 2018 г.

Радушен прием на филма в Кюстендил

На 22 февруари се проведе прожекция на „Донбаска пролет“ в Кюстендил. В предварителната подготовка по канене на зрители сериозни усилия положиха местните организатори.
Събитието се състоя в отлично поддържана зала на читалище „Братство“. Аудиторията изпълни до краен предел залата за филмовата вечер.



В последвалата след филма дискусия зрители поздравиха авторите за проявената смелост - за посещаването на Донбас, а също и за подхода в изграждането на филма. Екатерина Митринова напомни, че нейната мотивация за това е в обстоятелството, че само ако се познава случващото се в тази трагична война, може да се избегне потенциалната опасност за повторението им в нашата страна.
Зрители се интересуваха от възможните бъдещи сценарии за Донбас. В тази връзка беше отбелязано, че самата война на Украйна срещу Донбас изразходва голям финансов ресурс ежедневно. Това допълнително влошава тежкото икономическо положение на страната след Майдана. Във връзка с това, не е изключено украинските граждани да потърсят политическа промяна, която включва и спиране на войната на изток.   
Един зрител отбеляза, че признаците за фашизиране на обществото се забелязват и в България. По тази тема се обърна внимание върху значението на възпитанието на подрастващите и съдържанието на образованието, включително и обучението по история.
Отличително в събитието в Кюстендил беше и медийното отразяване. В деня преди показването на филма местният клон на „Дарик“ радио публикува покана към кюстендилци да присъстват на филмовото събитие, а местната телевизия „Запад“ е излъчила репортаж за случилата се прожекция на „Донбаска пролет“  в новинарската си емисия.
Екипът на филма благодари на Николай Ковачев и Севда Демиревска за организацията на събитието, а също и на управата на читалище „Братство“ за оказаното гостоприемство. Благодарни сме за радушния прием и подкрепата на кюстендилци – оценката на зрителите е най-голямата награда за всеки творец.
 
Репортаж от прожекцията от ТВ Запад


Няма коментари:

Публикуване на коментар